Escandell Bonet, Josepa

Escandell Bonet, Josepa (Eivissa 1920 — 2014) SOC Mestra d’escola, professora de música i cant i autora de nombroses obres de teatre.

Va cursar els estudis primaris al Col·legi de la Consolació d’Eivissa, on va aprendre els primers coneixements de música a través de sor Cecília; amb les monges agustines també va fer les primeres provatures de teatre interpretant papers d’aquelles obres de la col·lecció de Galeries Salesianes, un teatre exclusivament per a senyoretes; més endavant va seguir estudis de música amb el mestre Victorí Planells i finalment va ingressar al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona on va obtenir el títol de professora de Piano l’any 1953; val a dir que durant els anys d’estudi al Liceu de Barcelona va ser companya d’estudis de la soprano Montserrat Caballé; els anys cinquanta va prendre part com a soprano en concerts i sarsuela, interpretant peces de Mompou i de Puccini, entre d’altres; a Eivissa també ha participat a concerts de cant com a soprano als teatres Pereira i Serra; ha estat mestra de cant de prestigioses primeres figures com la soprano Teresa Verdera i de la també reconeguda soprano Lina Cardona. Durant els anys cinquanta i seixanta va ser membre de la Coral Santa Cecília dirigida per Bartomeu Guasch “Fornàs”.

Va obtenir el títol de mestra l’any 1963, a l’escola Normal de Magisteri d’Alacant, després de cursar estudis per lliure des d’Eivissa amb la mestra Catalina Fons; ha exercit de mestra a Sant Vicent de sa Cala, al Puig d’en Cristòfol, a Santa Gertrudis de Fruitera, a la Nou (Barcelona) i al Portal Nou fins a la seua jubilació l’any 1985.

Des de l’any 1958 va ser actriu del grup escènic de la Societat Ebusus, fundat i dirigit per Alexandre Villangómez.

Com a escriptora de teatre ha aportant un teatre costumista que té el mèrit d’haver recuperat el teatre en català, tant per a actors i actrius, com per al públic, desavesats a assistir al teatre en català; les seues obres sempre presenten un registre dialectal molt ben seleccionat, amb dobles intencions, ironia, comicitat, etc; bona coneixedora del món rural tradicional així com dels ambients avui perduts del barri de sa Penya, de la ciutat d’Eivissa, els seus personatges són portadors i es mouen dins anècdotes, acudits de pagesos i senyors, el món del festeig d’anys endarrere, criades desconfiades, bambarrencs, tafaneres massa espavilades que servien a les cases dels senyors de Dalt Vila, malentesos, velles sordes i desconfiades, oficis d’un temps, religiositat, entreteniments, etc, són els elements que serveixen a l’autora per muntar les comèdies; fins al dia d’avui s’han representat les següents obres: Ses Frasquites (1999), Pagesos i senyors (1999), Moros a la Costa, S’oli de ratolí, Contrabando i novena / Es bons costums (1998), Un miracle amb coua, Un home desmemoriat; algunes d’aquestes obres varen ser publicades a la revista Es Vedrà i es Vedranell, a partir de l’any 1983 i més tard per Editorial Mediterrània-Eivissa i per la Conselleria de Cultura del Consell Insular d’Eivissa i Formentera.

Les sues obres han estat representades a molts pobles de les Pitiüses, sobretot pel Grup de Teatre des Casino des Moll, dirigit per la mateixa autora, pel Grup de Teatre Amateur (GAT), pel Grup de Teatre de l’IES Quartó de Portmany i pel grup de Teatre l’Urgell.

El 2007 va publicar un conjunt de relats i succeïts costumistes escrits en eivissenc dialectal, amb el títol Narracions breus. Aquell mateix any aparegué un volum de teatre també costumista, Teatre de sempre. El 2011 va ser publicada a Palma l'obra Un senyor molt senyor. El 2017 resta inèdita Carai, Toni!

El 2014 l'Ajuntament d'Eivissa, a títol pòstum, li concedí la Medalla d'Or. [MTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments