Desclapers

Desclapers ONOM/HIST De o Des Clapers és la forma en què sol aparèixer el cognom Clapers en la documentació dels segles XIII-XV, en la qual freqüentment se’l troba escrit amb els termes llatins “De Claperiis”.

Josep Maria Quadrado, referint-se a l’antiga aristocràcia eivissenca, escriu que “algunas casas habían transferido a Mallorca su residencia” i en nota a peu de pàgina afegeix: “En el siglo anterior (el XV) las de Des-Clapers, Camaró, Nicolau y otras”. La forma d’expressar-se de Quadrado podia fer pensar que tots els Des Clapers, Camarons i Nicolaus d’Eivissa es traslladaren a Mallorca, quan en realitat degué tractar-se d’alguns membres singulars d’aquestes estirps.

De fet, a Eivissa continuaren existint persones d’aqueixos cognoms pertanyents a l’aristocràcia, o mà major, com se l’anomenava aleshores. Pel que fa als Des Clapers, en les pàgines més antigues dels Llibres d’Entreveniments que es conserven a l’Arxiu Històric de la Pabordia d’Eivissa es troben mencions de misses aplicades entre els anys 1528-1531 en sufragi d’alguns difunts d’aquest cognom, entre els quals hi figuren Pere Joan Des Clapers (de Mallorca) i Urbà Des Clapers.

En canvi, els llibres de Baptismes del mateix arxiu, que també parteixen de l’any 1528, no contenen ja cap inscripció en què aparegui el cognom compost Des Clapers; mentre que en l’espai de temps que va de 1528 a 1568 se’n troben 16 en què figura simplement la forma Clapers, i totes corresponen a tres únics progenitors.

Un d’ells era el magnífic mossèn Joan Clapers de Macià, cavaller, el qual no va tenir descendència masculina, però a través de la seua filla Esperança Clapers Cucarella va poder transmetre el cognom al seu nét Joan Benet Riambau, que li va tornar a donar la forma composta Des Clapers. I després, els besnéts, Pere Benet, Mateu, Lluís i Joan Riambau Nicolau continuaren emprant Des Clapers com a complement ornamental del cognom Riambau “Riambau Des Clapers”.

Els altres dos progrenitors de cognom Clapers eren Joan i Antoni Clapers “Durbà” o “Durban”. Devien ser germans, perquè els dos eren fills d’Antoni; el seu sobrenom sembla atorgar-los la garantia de ser també descendents d’Urbà Des Clapers. D’ells sens dubte procedeixen els Clapers “Durban” i, a més, el fet que en un espai de 40 anys Joan i Antoni “Durbà” hagin estat les dues úniques persones conegudes que pogueren transmetre el cognom Clapers avala la sospita que tots els Clapers d’Eivissa posteriors a ells han estat o són realment Durbans i que en el seu origen conflueixen en Urbà Des Clapers. [JPR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments