Datilet, cas

Datilet, cas CULT POP Antiga espardenyeria de la ciutat d’Eivissa, del barri de la Marina, concretament entre el bar de ca ses Guillemes (cantonada del carrer d’Enmig) i la botiga de queviures de can Navarro.

A principi del segle XIX, i segurament acollint-se als Plans de Millora impulsats per Miquel Gaietà Soler, es varen fer venir a Eivissa espardenyers de València i d’Alacant, per tal d’impulsar l’ofici i poder atendre la creixent demanda.

Cas Datilet, inicialment cal Xe, va ser fundat per un alacantí que va fer venir un jove de setze anys, Pere Sansano, provinent d’una família de llarga tradició espardenyera. La feina es pagava a escarada, per soles acabades; després les passaven als cobridors. L’empresa aviat va créixer i s’hagueren de cridar més solers. Es treballava ja amb un estoc de parells fets, i la clientela hi anava i se’ls provava. L’alacantí retolà l’establiment amb una enorme espardenya de llautó, retallada, de devers un metre de grandària, penjada al bell mig de l’entrada. L’anomenada capella de l’espardenya, tenia dibuixada una palmera, recordatori del seu origen. D’aquí que la població eivissenca començàs a anomenar cas Datilet l’establiment.

Aquesta empresa va ser adquirida al poc temps per Joan Cardona Marí, més conegut com “Juanito de La Bohèmia”, antic treballador, des d’al·lot, del bar La Bohèmia, situat al carrer de Josep Verdera. El nou propietari, de la família Marineta, havia substituït el seu germà Vicent com a xofer del metge Pujolet. El canvi de propietari no significà el canvi de denominació, ja que continuava el rètol a l’entrada.

S’incorporaren nous treballadors, com Benjamí Costa “Laieta” i Pere Carrasco. A primers dels anys seixanta, un treballador d’aquesta casa, Bartomeu “Vic”, adquirí l’establiment i durant uns anys, conservà l’activitat originària i el nom de l’establiment, avui traslladat a l’eixample de Vila, concretament al carrer d’Abad y Lasierra. [CSC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments