Coves Blanques, far de ses

Coves Blanques, far de ses TOPON/NÀUT Com a resultat de la declaració del port de Sant Antoni de Portmany com a port d’interès general de 2n ordre aconseguida el 1885 per les gestions del diputat Velasco Ibarrola, l’ajuntament del poble, reunit en sessió plenària, el mes de setembre de 1891 acordà sol·licitar de la Direcció General d’Obres Públiques la instal·lació d’un far de 6è ordre per tal de marcar l’entrada al port. Alguns naufragis que s’havien produït a la zona donaven suport a aquesta petició.

El projecte, redactat per l’enginyer Eusebi Estrada, fou aprovat el 1895. El 15 de setembre de 1897 va ser oficialment inaugurat el nou far, situat a l’altura de ses coves Blanques , lloc immediat a l’entrada del port. L’aparell lluminós consistia en un equip catadiòptric que emetia una llum fixa vermella només visible des de la mar en un angle de 270º amb un abast de 5 milles, considerades suficients a causa de la proximitat del far de sa Conillera. Aquesta llum passa a ser de color blanc el mes de març de 1902.

El 1913 la confraria de pescadors de Sant Antoni de Portmany es dirigí al Ministeri de Foment demanant el canvi de l’aparença del far, ja que, amb el creixement del poble, el llum fix es confonia de lluny amb els de les cases. El suggeriment, amb el suport d’altres entitats interessades (Comandància de Marina , Cambra de Comerç, Ajuntament de Sant Antoni), va ser acceptat, encara que per manca de recursos no va ser possible el canvi fins al 16 d’octubre de 1926.

En aquesta data se li va instal·lar un joc de pantalles giratòries damunt un flotador de mercuri, accionades per un mecanisme de rellotgeria amb una llàntia Titus de benzina-èter.

Aquest mecanisme va prestar servei fins al 5 d’octubre de 1956, que es va canviar per una instal·lació d’acetilè de 30 litres /hora i un llampegador d’òptica de 150 mm que feia una aparença d’una llampada blanca cada 2,5 segons, amb un abast de 12 milles.

Així mateix, la construcció del dic del port, amb la instal·lació d’un llum al seu extrem, i el creixement de la població, que va envoltar el far, varen aconsellar la seua supressió.

Des de llavors ençà, l’edifici ha servit per allotjar els encarregats del manteniment dels fars de la zona. [PVG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments