Costa Ramon, Josep

Costa Ramon, Josep (Eivissa 1907 — 1986) SOC Advocat i periodista. Fill del metge Josep Costa Roig . Després de fer el batxillerat a Eivissa, va començar la carrera de dret a Múrcia, llicenciatura que va enllestir a Madrid (1932).

En la seua joventut i durant l’època d’estudiant va iniciar-se al triangle maçònic Sol Naixent d’Eivissa, que abandonà a principis de la dècada dels anys trenta. Aquest fet el marcà tota la seua vida i va ser jutjat d’acord a la llei franquista per a la repressió de la maçoneria i el comunisme, a pesar d’haver pres part a partir de 1933 en el bloc de dretes de Pere Matutes.

Josep Costa Ramon era, el 1945, l’únic eivissenc adscrit al Col·legi d’Advocats de Balears. Va treballar d’advocat a l’illa natal i va ser el fiscal substitut dels jutjats d’Eivissa els últims anys de la seua vida. La gran aportació de Costa Ramon varen ser els estudis que dedicà al dret foral eivissenc. Els estudis de dret i la feina diària en el despatx del notari li donaren un exhaustiu coneixement d’aquest tema, que va ser el primer que deixà per escrit les institucions consuetudinàries de les Pitiüses, que eren bastant diferents del dret foral per a Balears. Abans dels seus treballs, únicament es coneixien alguns breus articles del notari José Sáez Martínez. El president de l'Audiència Provincial va designar-lo membre de la Comissió per a l'Estudi i el desenvolupament de les bases aprovades en el congrés de Dret Civil, celebrat a Saragossa el 1946, en representació d'Eivissa.

Costa inicia la publicació de la seua recopilació a la revista Ibiza, primera època, entre els anys 1946 i 1950. Aquest últim any reuneix tots els articles en un llibret Derecho foral ibicenco, editat pel recent creat Institut d’Estudis Eivissencs. Exhaurit, es tornà a publicar el 1958 —sense modificacions importants— en el número cinc de la segona època de la revista Ibiza, amb unes paraules preliminars de Fèlix Pons i Marquès, degà del Col·legi d’advocats de Balears.

Els capítols de l’estudi són els següents: I El costum foral eivissenc: la seua naturalesa, fonts i el projecte d’apèndix del dret foral balear. II El costum d’habitació, l’estatge. III Servituds. IV Donacions. V De les successions. VI Els espòlits o capitulacions matrimonials. VII La parceria o mijoral.

També va escriure algun article glossant la figura de Josep Ribes Ribes, diputat eivissenc a les Corts de Cadis, que havia obtengut la legalització d’un costum de les Pitiüses i que Costa Ramon, com a advocat, defensà davant l’Audiència Provincial el 1953. Un pagès, pare de cinc fills, al néixer un nou fill, que va morir a les poques hores i sense temps de batiar-lo ja que la casa es trobava a més d’una hora de camí de l’església, decidí enterrar-lo davant de casa seua a causa de la llunyania del cementeri i pel fet de no haver batiat l’albat. El pagès considerava que era un actuació lícita per haver-ho sentit dels seus majors. El fiscal l’acusà d’inhumació il·legal.

Costa Ramon al·legà que era un costum de segles i que havia estat legitimat per la llei especial dictada per a aquesta illa a les Corts de Cadis a petició del diputat Ribes, llei que autoritzava l’enterrament d’albats no batejats a causa dels habitatges disseminats i de les llargues distàncies que s’havien de recórrer per arribar als cementeris parroquials. L’Audiència absolgué el processat.

Pel que fa al seu vessant com a periodista, va començar a col·laborar, amb només quinze anys, al diari La Voz de Ibiza i, paral·lelament als seus estudis universitaris, va formar part de les redaccions dels periòdics El Liberal (Múrcia), El Heraldo de Madrid i El Liberal de Madrid. Fou redactor també de la revista Ibiza, primera i segona època. [XLl/FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments