Costa Ramon, Antoni

Costa Ramon, Antoni (Eivissa 1911 — 1969) SOC Fill de Josep Costa Roig (el “metge Pepet”), des de molt jove s’interessà per les tasques culturals més importants del moment.

Estudià el peritatge industrial a Barcelona, ciutat on es va col·legiar per exercir la seua professió.

El 1944 ja contribuí a la fundació de la revista Ibiza , en el si de la societat Ebusus , i més tard també participà en la fundació de l’Instituto de Estudios Ibicencos ( Institut d’Estudis Eivissencs). Va escriure diversos articles a la revista Ibiza, 1a època, sobre la construcció naval eivissenca, aprofitant els arxius de la Comandància de Marina , avui perduts. Aquestos articles, d’extraordinària importància per conèixer el passat marítim de les nostres illes, han permès continuar la tasca d’investigació en aquest camp, en el qual Antoni Costa Ramon va ser el primer i, per ara, el més important investigador.

També va publicar alguns treballs sobre els límits dels quartons el 1791 i sobre els llinatges de les Pitiüses.

Però sens dubte l’obra més extensa i important va ser La triple muralla de la Ibiza àrabe (1962), treball imprescindible per conèixer la configuració de la ciutat d’Eivissa anterior a la construcció de les murades renaixentistes. Va utilitzar una metodologia predecessora d’estudis molt més moderns, basada en l’observació sobre el terreny, el discerniment entre les diferents fases constructives dels edificis i la tasca arxivística; durant aquesta va localitzar a l’Arxiu General de Simancas dos plànols importantíssims de la Vila d’Eivissa en el segle XVI, els quals han estat publicats diverses vegades des de llavors. Costa els atribuí a Gianbattista Calvi i són l’anomenat Ritratto grande della fortezza de Iviça i la Traça de Iviça, a partir dels quals pogué reconèixer el traçat medieval de la vila d’Eivissa.

Aquesta obra va ser traduïda i publicada en català per l’Institut d’Estudis Eivissencs, el 1985.

El mes de març de 1934 va ser contractat per Abel Matutes Torres per dirigir la petita fàbrica d’electricitat que aleshores funcionava a la ciutat d’Eivissa. Després d’alguna activitat professional particular ingressà el 1955 a la companyia Gas i Electricitat SA, de la qual va ser nomenat delegat a Eivissa el 1957.

Quan la mort el sorprengué, el 7 de desembre de 1969, estava dedicat a l’estudi dels succesius eixamples de la ciutat d’Eivissa, de les murades renaixentistes i a la recollida de nombroses fitxes bibliogràfiques de tema o autor pitiüsos, les quals varen ser publicades disset anys més tard en forma de llibre. L’obra Fitxes de bibliografia pitiüsa és un llibre de gran valor i un punt de referència obligat en la bibliografia de les nostres illes.

El 1973 l’Ajuntament d’Eivissa li va dedicar un carrer. El 1997 es publicà un nou llibre, a cura de Rosa Vallès Costa , aprofitant els estudis que Antoni Costa va deixar fets, obra que es titula La ciutat i la badia d’Eivissa. [PVG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments