Correo de Ibiza, El

Correo de Ibiza, El SOC Diari local que va aparèixer per primera vegada el dijous 8 de desembre de l’any 1899 com a substitut del Diario de Ibiza , que s’havia editat per última vegada el dimarts 6 o el dimecres 7 (hi ha un error a l’encapçalament, ja que indica “miércoles 6 de diciembre”). Ambdós tenien el mateix subtítol, Diario administrativo, literario, de interés local, avisos y noticias, a pesar que el Diario no sortia els diumenges i El Correo sí.

L’administració i la redacció varen estar a la ciutat d’Eivissa, al carrer d’Amadeu I —avui de Manuel Sorà—, núm. 44, entresòl, i en fou fundador, director i propietari Bartomeu de Roselló Tur . Tal com indicaven en el seu primer número, en “Carta al lector” El Correo de Ibiza substituïa el Diario i de fet, només va sortir fins a l’any 1903 quan es reprengué la impressió del Diario de Ibiza, en la seua segona etapa. Comptà amb el mateix personal, llevat del director.

Manifestaren la seua voluntat de canviar l’estil i donar més expansió a la informació telegràfica, local i provincial. Algunes de les notícies d’aquest primer número varen ser, entre d’altres, un article sobre la Puríssima (se’n celebrava l’onomàstica), sobre Felip Curtoys i Valls , aleshores secretari del Govern de la província de Tarragona; sobre el cessament en el seu càrrec del recaptador de contribucions de l’illa, Recared Jasso, i sobre el seu substitut, Mateu Ros Pujol, així com la relació (com era habitual en la premsa del moment) de les persones que sortien de viatge o visitaven les Pitiüses.

Tal com ja feia el Diario de Ibiza, es continuaven publicant els donatius, particulars i institucionals, que es feien per al monument a Vara de Rey . De fet, El Correo de Ibiza va treure, pràcticament a diari, notícies sobre aquest fet i sobre el personatge: poemes, cartes, etc.

Una altra notícia important d’aquest primer dia varen ser els comptes de la construcció del Teatre Pereyra , que començà a funcionar poc després. També hi havia, a l’última pàgina, espai per a la publicitat, com la de l’agència de transports dels germans Gotarredona o la del dentista Juan Ticoulat.

S’editava a la impremta de Josep Tur i alguns dels més fidels col·laboradors varen ser Jacint Aquenza i Loaiza , que signava amb una o dues X articles com “La Marina militar en España”, “La señora Doña Manuela Morante”, “La botella negra”, “El 14 de julio”, “La fiesta de San Lorenzo”, “Dos Coronas”, “Magníficat...”, “El Excmo. é Ilmo. Señor Don Pablo de Alzola”, “La subasta de los muelles y andenes en la ‘Gaceta’”, entre d’altres; l’historiador i militar Josep Clapés Juan , que escrigué articles sobre Vara de Rey, sobre la història d’Eivissa, com “Los jesuitas en Ibiza” (el 3 de setembre del 1900), “La antigua nobleza ibicenca” (el 2 de gener del 1901), etc.; Joan Roig Boned; A. Saizy, encarregat de la secció “Paris nouvelles” o “Parisiense”; Jaume Tur i Marí, corresponsal del diari a Madrid i qui portava les seccions “Desde Madrid” o “Madrileña” i “Telegramas”; Valls, que va fer-se càrrec dels “Telegramas” durant l’agost del 1900; o col·laboracions esporàdiques com les de Josep Puget —que publicà alguns articles sobre l’enllumenat de gas a Eivissa i sobre Vara de Rey—, Felip Curtoys, Fèlix Loaiza Vidiella (“Desde Montroig”); firmes que escrigueren només sobre Vara de Rey, Com Francesc i Pere Escanellas Sunyer ; Plàcid Pereyra i Morante (“Ibiza a Vara de Rey”); Emili C. Buil (“Al heroico mártir Vara de Rey”); Joan Ferrer (“Un recuerdo a Vara de Rey”); Lluís Llobet (“Al ilustre ibicenco General Vara de Rey”, “El triunfo del heroísmo”...); o Ricard Salvà (“Sobre Vara de Rey”), entre molts altres.

Alguns col·laboradors signaven amb les seues inicials o amb pseudònims, com és el cas de “Murciélago”, “Lechuzo” o “Mochuelo”, que era com es va firmar, successivament, la secció de teatre; de “Fregoli”, encarregat de “Juicio Oral y Público”; o del mateix Jacint Aquenza, que signava com ja s’ha dit, amb una o dues X. Altres pseudònims varen ser “Clamores”, “Madrileño”, “Mahonés” —que escrigué articles sobre l’enllumenat de gas i el port—, “Langostino”, “Abelardo”, “Andreu” o “A. Caandor”.

També va publicar algun escrit de personalitats del prestigi de Jacinto Benavente (poemes), Francesc Pi i Margall (articles polítics), Lluc Costa Ferrer, director de “La Unión Balear” (que va mantenir correspondència amb el director del diari, Bartomeu de Roselló), o Garcilaso de la Vega, Pedro A. de Alarcón, Gustavo A. Bécquer.

Com ja era tradicional en la premsa de l’època, es publicava poesia d’una manera habitual. Eren Ramón de Campoamor, Guillem Ramon, J. Palerm, Ferrylán, J. Martell, Joaquín Alcaide de Zafra, Costa, Manuel Delgado y Uranga, Vicente Sanchís, Jesús Escobar Rubio, José J. Herrero, José M. Collantes, Federico Balart, M. García Lladó, R. R. Urbano, C. J. de Cuenca, Aurelio Mariño, Narciso Díaz de Escovar, Vital Aza, Ventura Ruiz de Aguilera, Vinicio (que va publicar-ne algunes), Arturo Reyes, Amancio Díaz, Arturo G. Carraffa, Camilo Pou, Francisco Reguilón Audet, Teodoro Guerrero, Rodolfo Gil, Daniel Blanco, Pepita Curet, Luis Rico, Salvador Rueda i José Brissa, entre molts d’altres.

Eren les seccions més habituals del diari “Desde Madrid” o “Madrileña” i “Telegramas” —que recollien notícies polítiques sobretot—, “Noticias”, “Ecos de la escena” o “Teatralerías” —crítica de les obres de teatre que es representaven a Eivissa i que gairebé mai no comptaven amb la presència massiva de públic—, “Juicio Oral y Público”, “Del Ayuntamiento” —política local—, “Paris Nouvelles” o “Parisiense”, “Curiosidades”, o bé sèries d’articles que, sense constituir seccions fixes, tengueren una certa periodicitat durant un temps determinat; és el cas de “Por Ibiza”, sèrie de noranta-cinc articles publicats entre setembre de 1901 i juliol de 1902, firmats per X (Jacint Aquenza i Loaiza), que són reflexions sobre la situació d’Eivissa.

Altres seccions menys habituals varen ser “Postres” i “El acta de Ibiza”.

En una sola ocasió va sortir un número extraordinari d’El Correo de Ibiza, i va tenir com a protagonista, és clar, Vara de Rey. Va ser l’1 de juliol de 1900 i es recollien comentaris de Pere Tur, Ricard Gotarredona, aleshores batle de la ciutat, Vicent Pereyra, Emili O. Buil, Lluís Llobet, Marià Riquer, Plàcid Pereyra i Jaume Tur i Marí, entre molts altres. Publicava, també, unes fotografies del general, del castell d’Eivissa —on va néixer, ja que son pare també era militar— i del passeig de Vara de Rey, on s’havia d’instal·lar el monument. En les pàgines següents s’incloïa la relació completa dels donatius que s’havien fet fins al moment per a la subvenció de l’esmentat monument.

Aquest número especial no es va editar a Eivissa, sinó a l’Establecimiento Tipográfico El Trabajo, del carrer de Guzmán el Bueno, 10, de Madrid.

Amb un format d’un sol full, a tres columnes i amb una o dues pàgines, se’n conserva la col·lecció quasi completa —llevat dels números 1014 al 1022, ambdós inclosos— a l’Hemeroteca Municipal d’Eivissa . El seu fundador i director, Bartomeu de Rosselló, en va fer la donació.

Sortí al carrer per última vegada el dijous 10 de setembre del 1903, amb el número 1310. Al llarg de la seua existència com a diari es va enfrontar al Partit Liberal i als seus representants polítics a Eivissa. Diario de Ibiza tornaria a aparèixer el dijous 1 d’octubre d’aquell any. [FTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments