Cornel

Cornel NÀUT/HIST

1.
Xabec corsari eivissenc originalment anomenat Virgen del Rosario y San José, propietat del patró Pere Sala Medinas i armat pel Gremi de la Gent de la Mar . Se li va canviar el nom en honor al capità general de Mallorca Antonio Cornel.

Va participar en les accions contra el bergantí anglès Unduanted el 4 de novembre de 1797, contra el místic també anglès The Lyon el 22 de desembre del mateix any, i contra un altre vaixell anglès el 13 de maig de 1798, acció en la qual Pere Sala Medinas trobà la mort i el vaixell passà a ser comandat pel seu pare Joan Sala.

El 15 d’agost de 1798 prengueren un falutx anglès, i el 23 de desembre d’aquell mateix any un altre vaixell també anglès, She-Fox.

L’11 de febrer de 1799 va ser capturat pels anglesos.

2. Xabec corsari construït a la drassana d’Eivissa amb el nom de (Segundo) Cornel, quan el seu antecessor va ser captivat pels anglesos. Va ser menat pel patró Gabriel Sala Medinas, germà de Pere Sala i fill de Joan Sala. El 23 de juliol de 1801 entrà a Alacant amb la goleta anglesa Neneroven, que havia apresat. El 6 de setembre del mateix any entrà a Palma procedent d’Eivissa amb una goleta anglesa.

El 1806 va ser capturat pels anglesos. [PVG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments