Consell Secret

Consell Secret HIST Òrgan de decisió de la Universitat d’Eivissa integrat —tot i que aquest òrgan ja existia molt abans—, segons les Ordinacions del 1686 , per sis persones: els quatre jurats —jurat en cap de mà major, jurat segon de mà major, jurat tercer, de l’estament de mà mitjana i el jurat quart, de mà de fora—, el síndic i l’escrivà . El seu nom li ve del fet que els seus membres no podien revelar les propostes i els temes tractats.

Les Ordinacions establien que abans de reunir-se el Consell General s’havia de trobar el Consell Secret a la Casa de la Universitat a fi de discutir les diferents propostes i votar-ne una d’elles, que seria la que es portaria davant el consell. Si no hi havia unanimitat, es feia el que digués la majoria o bé el parer del jurat en cap en cas d’empat, sempre que no hi estiguessin en contra els tres jurats restants.

El secret de tot el que es parlava estava reglamentat a fi d’evitar intents de suborn a qualsevol dels sis membres.

El sistema de votació era de paraula, però també es podia fer pel sistema de boles blanques i negres si la votació era relativa a persones i no a temes de govern, com en el cas del Consell General.

I també, com succeïa en el Consell General, era obligatori reunir-se a la Casa de la Universitat, sota multa de cinc-cents ducats per a cadascun dels assistents si ho feien en un altre lloc, que anirien a parar als cofres reials. [FTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments