Conillera, far de sa

Conillera, far de sa NÀUT El projecte d’aquest far va ser realitzat per l’enginyer Emili Pou i fou aprovat el 29 de maig de 1855. Les obres varen començar l’1 de desembre d’aquell mateix any amb la construcció d’un camí d’uns 400 m per poder arribar al cim del cap Blanc (60 m sobre el nivell de la mar).

La inauguració del far es va realitzar el 19 de novembre de 1857 amb una òptica catadiòptrica de segon ordre, la qual produïa una aparença d’una llum blanca amb ocultacions de minut en minut i tenia un abast de 20 milles. La llàntia funcionava amb oli d’oliva.

L’edifici, d’arquitectura singular i poc pràctica, consisteix en una torre troncocònica de 16,40 m d’altura, situada al mig d’un edifici de forma circular on hi havia els habitatges del faroler principal i de l’ajudant, a més de les dependències pròpies del servei del far. El 1908 en va ser modificada l’arquitectura amb la construcció de dues cases per als farolers.

L’aparell lluminós va ser modificat segons avançava la tècnica: després de l’oli d’oliva es va adaptar al consum de parafina i, més tard, de petroli vaporitzat. El 1928 hom li col·locà un joc de lents giratòries sobre un flotador de mercuri accionat per un sistema de rellotgeria amb contrapesos; aquesta maquinària proporcionava un grup de quatre llampades blanques cada 20 segons amb un abast de 30 milles.

Amb la reforma de 1971 se li instal·là un aparell d’òptica catadiòptrica de 250 mm, amb un cremador d’acetilè de 35 litres/hora i un abast de 18 milles. Amb aquesta reforma va ser possible retirar-ne el personal que hi residia. [PVG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments