Comunitat de Preveres de Santa Maria

Comunitat de Preveres de Santa Maria HIST/REL Es donava el nom de Reverenda Comunitat de Preveres de Santa Maria al conjunt de tots els capellans existents a Eivissa abans de la creació del bisbat .

Una part d’ells exercia tasques pastorals. Aquestos eren el paborde o rector de tota l’illa, els vicaris curats que ell tenia a les esglésies rurals i els domers o vicaris que l’ajudaven a l’església de Santa Maria.

Però la major part dels membres de la Reverenda Comunitat eren simples beneficiats que només realitzaven funcions litúrgiques.

El nombre dels seus membres oscil·là durant segles entre la trentena i la quarantena. Cada any, el dia 30 d’abril, la Reverenda Comunitat es reunia sota la presidència del vicari general per elegir, entre d’altres, els càrrecs de procurador major i de procurador del llibre o llibrer. Aquest últim era l’encarregat de consignar per escrit en els Llibres d’Entreveniments les actuacions remunerades dels membres de la comunitat.

El cap de la Reverenda Comunitat era el vicari general, el qual era designat per l’arquebisbe de Tarragona ( Arquebisbat de Tarragona) i, en situacions de seu vacant, pel vicari capitular que entretant governava la diòcesi.

Però l’any 1639, en veure’s obligat el vicari general a partir precipitadament de l’illa, la Reverenda Comunitat “enseguint lo exemple de la Universitat de la present illa, que en semblants casos junta lo Consell General y fa nominació de Governador”, elegí un nou vicari general, iniciant així el costum de nomenar ella mateixa vicari general interí en casos d’absència o mort del vicari existent, o quan la notícia del cessament del superior que ell representava arribava a l’illa abans que la nominació formal del vicari general del nou prelat.

Queda constància de l’existència d’onze vicaris generals interins elegits per la Reverenda Comunitat entre el anys 1639 i 1728. [JPR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments