Colomina, sa

Colomina, sa

1.
TOPON/HIST Nom donat ja des del s XIV a una porció de terra del quartó de ses Salines, situada entre els camins des Pou Sant i de ses Galamones i que amb el temps s’anà configurant, de llevant a ponent, en tres finques diferents: ses Canyes , s’Hort d’en Xim (ja urbanitzades) i una altra de més occidental, que encara existeix i conserva el nom de sa Colomina. [JPR]

2.
ARQUIT Habitatge rural de la finca de sa Colomina, situada al pla de Vila. És un exemple atípic de casa rural, ja que suggereix una concepció de la construcció pensada —si no ja projectada— abans de la seua construcció, com palesen la seua volumetria, la simetria de la façana i el tipus de coberta de teula a dues aigües, característiques difícils de trobar en l’arquitectura rural eivissenca.

Té una antiguitat d’uns cent vint anys i el seu estil és difícilment classificable, encara que s’hi noten certes influències de l’arquitectura colonial. Està més pròxima a l’arquitectura urbana de l’època que no a la rural, potser per la seua proximitat a la ciutat.

Cada planta és un habitatge independent, destinada una als majorals i l’altra als senyors. El 1999, la seua imatge era sorprenent en tant que havia quedat situada en un entorn completament urbà i era a punt de desaparèixer si s’executava el projecte d’urbanització aprovat.

En terrenys d’aquesta finca es projecta la construcció d’un institut d’ensenyament secundari. [FMS/SRP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments