Colom Torres, Vicent

Colom Torres, Vicent (Eivissa 1897 — 1973) HIST Polític.

Nascut a Dalt Vila, Eivissa, en el si d’una família humil, es traslladà a València quan tenia dos anys. A Torrent estudià tres cursos amb els jesuïtes i als 14 anys començà a treballar en una farmàcia, on romangué tres anys. Després de complir el servei militar a València, a Sanitat, als 25 anys d’edat tornà finalment a Eivissa.

Aleshores començà a treballar de sabater i quan tenia 28 anys es casà.

Va ser oficial de l’Assemblea de la Creu Roja d’Eivissa i vocal de l’Ateneu Cultural d’Eivissa .

Abans de la Segona República espanyola ja s’havia afiliat al Partit Socialista Obrer Espanyol . L’agost de 1931 es fundà l’Agrupació Socialista d’Eivissa , de la qual Colom ocupà els càrrecs de secretari i de vicesecretari durant l’any 1932. L’any 1935, una vegada proclamada la Segona República espanyola, va ser nomenat secretari de La Marítima Terrestre que era una societat obrera controlada per la Unió General dels Treballadors .

El 1936 fou membre representant de la UGT del comitè eivissenc del Front Popular ; el març d’aquell any fou reemplaçada la corporació municipal d’Eivissa per una comissió gestora frontpopulista, la qual era encapçalada per Colom qui esdevingué així el primer batle socialista d’Eivissa. En declarar-se l’estat de guerra el 19 de juliol de 1936, Colom fou destituït per ordre del comandant militar García Ledesma.

Posteriorment, durant el restabliment de la legalitat republicana a Eivissa, entre el 8 d’agost i el 13 de setembre, Vicent Colom va ser molt crític amb les actuacions del Comitè de Milícies Antifeixistes i arribà a ser processat a instàncies dels comunistes. El judici va tenir lloc al teatre Pereyra i el veredicte fou la condemna a mort per haver deixat sense resistència el seu càrrec de batle arran de la insurrecció militar. Uns socialistes que hi eren presents l’alliberaren i el salvaren de ser afusellat.

Amb el triomf definitiu dels revoltats, s’hagué d’ocultar fins que, amb l’arribada del comandant Joan Coll Fuster , la vida recobrà una normalitat relativa. Així i tot, fou processat sis vegades i en una d’elles hagué de ser el bisbe Antoni Cardona Riera qui informà en favor seu.

Durant el període franquista exercí de sabater fins que, a causa del seu precari estat de salut deixà aquest ofici i muntà un herbolari que dirigí durant més de vint anys. [ERM/NET]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments