Colom, Francesc

Colom, Francesc (Mallorca, s XVI) HIST Agermanat.

Barreter d’ofici que va ser membre destacat del moviment dels agermanats , alçament de menestrals i pagesos que va tenir lloc a l’illa de Mallorca entre el 1521 i el 1523. Era germà de Joanot Colom —un dels principals dirigents, que va arribar a ser cap d’aquest alçament popular— i, com aquest, defensor de la línia més radical de la revolta.

Ell i el seu germà estaven entre els set menestrals que el lloctinent reial i virrei de les illes, Miquel de Gurrea , va fer empresonar el 6 de febrer de 1521 per conspiradors. Va ser aquest fet el que va precipitar l’alçament, ja que el dia següent va esclatar una manifestació popular armada per alliberar-los, que va esdevenir el començament de l’aixecament agermanat.

Segons Josep Maria Quadrado , Francesc Colom fou l’assassí de Joan Crespí, primer dirigent del moviment, i facilità així que el seu germà passàs a dirigir-lo —amb el títol d’instador del poble—, endurint-ne les posicions i amb mètodes cada vegada més dictatorials.

A Eivissa, igual que a Menorca, no sembla que s’haguessin escampat gaire els ideals agermanats; per això, al principi de maig de 1521, va venir a refugiar-se a l’illa el virrei Gurrea, que havia estat deposat pels agermanats, així com també —entre 1521 i 1522— nombrosos cavallers, gentilhomes, mercaders, exfuncionaris (notaris, el regent de la cancelleria, el quitador de la consignació, el lloctinent de governació i batlia, etc.) i ciutadans contraris al moviment, molts amb les seues famílies, que formaren un nucli restaurador.

Des d’aquí, ajudaven els assetjats d’Alcúdia —ciutat antiagermanada que s’oposava al moviment—, amb un petit estol de dos bergantins, i enviaven emissaris a la Cort, que aleshores residia a Flandes, entre ells Francesc Gurrea, fill del virrei.

Així les coses, el 6 de juny de 1522, Francesc Colom va desembarcar a la punta dels Andreus , davant la ciutat d’Eivissa, al front d’un destacament d’agermanats mallorquins, per tal de recuperar una nau que els havia estat sotstreta en el bloqueig d’Alcúdia i, òbviament, també amb la intenció d’estendre la germania a l’illa. Per això comptava amb la col-laboració d’un grup de menestrals eivissencs desplaçats a Mallorca, alguns dels quals havien desembarcat a Santa Eulària el dia abans, a fi d’intentar guanyar adeptes entre la pagesia.

L’atac fou un fracàs i els agermanats foren derrotats a la platja de Talamanca . Colom degué estar entre els que abandonaren l’illa amb les naus malmeses i tornaren a Palma, deixant a Eivissa nombrosos morts i presoners, alguns dels quals foren executats sobre l’Illa Plana .

Poc després, l’octubre de 1522, l’armada reial, amb dos mil homes a més dels refugiats mallorquins, sota el comandament de Juan de Velasco, va partir d’Eivissa per sotmetre els agermanats de Mallorca. Francesc Colom probablement va morir durant el setge a la Ciutat de Mallorca, els primers mesos de 1523. [NBM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments