Coco de Ibiza, El

Coco de Ibiza, El SOC Segona etapa del setmanari El Coco , que es va publicar entre 1890 i 1893. El seu primer número va sortir al carrer l’1 de maig del 1893 amb un preu d’una pesseta i 25 cèntims per trimestre. S’editava a la impremta de Francesc Escanellas , com La Gaviota , setmanari amb el qual va mantenir una certa polèmica.

La segona etapa d’aquest periòdic crític i satíric, que tenia un format de dos fulls i a dues columnes, durà sols 13 números, i el darrer va ser el que es va publicar el 25 de juliol del mateix any.

Algunes de les seues seccions eren “Casos y cosas”, “Telegramas”, “Anuncios”, “Lo que suena”, o d’altres més esporàdiques, com “Cocotazos”, “Cocotazos y gaviotazos”, “Cantáridas”, “Los higos y los amigos” i “Epigrama”.

Recollia habitualment, com ja era un costum a l’època, poemes de firmes com Lope de Vega, J. de Iriarte, Manuel Lassa, Luis del Río, Marcelino Álvarez Cortés, A. García, Juan del Golfo, F. Balart, José Picón.

Hi trobam pseudònims com “El Coco”, “Coquito”, “El amigo de García” i “Desiderio”. La secció satírica “Telegramas” la signaven “Luna”, “Luna Nueva”, “Luna de Valencia” i “Palavichi”.

Altres col·laboradors varen ser Jacint Aquenza (que, com sempre, signava amb una X), M. Castro López (de qui es recollia un article seu publicat a La Voz del Pueblo, de Buenos Aires), Torres Pujol (dins la secció “Cocotazos”) i “Un ibicenco cesante”. Segons J. V. Serradilla Muñoz (Periodismo en Ibiza, 1986), el seu director va ser Ramon Curtoys Gotarredona, i els membres de la redacció eren Artur Pérez-Cabrero Tur , Antoni Pujol Torres i Lluc Costa Ferrer.

La col·lecció completa es conserva a l’hemeroteca municipal d’Eivissa. [FTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments