Club de Futbol Sant Rafel

Club de Futbol Sant Rafel ESPORT Fundat el 1968 federativament, encara que amb anterioritat hi havia ja altres equips a Sant Rafel que participaven en festes i torneigs; el més destacat fou l’Huracán que es fundà el 1951.

Aquest nom fou substituït pel d’UD San Rafael fins al 1960 i s’aprofità per començar a construir l’actual camp de futbol, que s’inaugurà el 30 d’octubre d’aquell mateix any amb un partit d’un combinat de Santa Gretrudis i Sant Miquel contra els de Sant Rafel. Fins llavors els encontres s’havien disputat al camp de Cas Serres de Sant Rafel.

El primer president del club fou Joan Planells “Cala” i el primer entrenador Pablo García. L’equip estava format per jugadors del mateix Sant Rafel, entre els quals es recorda Vicent i Joan Arabí, Pep “Lluc”, Bartolo “Cala”, Pep Planells, Toni Tur i Pep “Gaspar”, qui a més en fou president l’any 1984.

El primer any en categoria oficial es jugà en el camp de futbol de la SD Portmany , cedit per a les competicions oficials. Han ocupat el càrrec de president Joan Planells, Joan Arabí “Begot”, Rafel Joan “Rafal Lluc”, Josep Cardona “Gaspar” i Joan Marí. Entre els entrenadors cal esmentar Pablo García, Toniet “Senyora”, Fonseca, Antoni Tur, Delgado, Mora, Miquel de La Payesa, Arias i Joan Josep Cardona “Juanjo” fins a 1984.

El 1974 es crearen les seccions de juvenils, infantils i alevins. L’any 1969 es construí el camp de futbol amb el suport econòmic de Bartomeu Planells i Antoni Roselló. Des de 1970 fins el 1973 es formà un equip amb jugadors del planter juvenil, el 1978 guanyà el campionat d’Eivissa preferent i a continuació aquest mateix equip va disputar la lligueta d’ascens contra equips de Mallorca. Aquella mateixa temporada però amb una alineació diferent aconseguiren la lliga de primavera. Molts dels jugadors que guanyaren el campionat preferent tornaren als seus clubs d’origen amb la qual cosa l’equip amateur s’afeblí.

Es buscaren nous jugadors i la nova alineació donà bons fruits la temporada 1982-83 en què guanyaren el campionat d’aficionats d’Eivissa i Formentera, cosa que li donà opció a jugar el mateix campionat de Balears. S’enfrontà al Collerense, equip al qual guanyà i el Sant Rafel es proclamà campió d’aficionats de Balears, encara que posteriorment fou eliminat de la competició estatal.

La temporada 1983-84 el Sant Rafel aconseguí un segon lloc al campionat de Balears i posteriorment guanyà cinc títols regionals consecutius fins que ascendí a tercera divisió estatal la temporada 1989-90, ascens que significà la major fita històrica del club. L’entrenador era Fernando Asensi. La temporada següent descendí de categoria.

Els presidents de 1983 foren Josep Tur “Pep de s’Hort”, Vicent Cardona “Cases” i Francesc Bonet Roselló “Guillem”. La temporada 1997-98 el club comptava amb nou equips a categories inferiors, tres dels quals eren femenins; comptava també amb equips de veterans.

La temporada 2008-09 ascendí a tercera divisió, de la mà de l'entrenador Mario Omaechea i s'ha mantengut en aquesta categoria al llarg del temps. La primera temporada es classificà en sisena posició; en les temporades següents sempre es va mantenir en la zona mitja-alta de la classificació. A partir de la temporada 2012-13 Vicente Román es va fer càrrec d'entrenar l'equip. El president era Francesc Bonet. El març de 2018 entrà com a entrenador Juan Ibáñez "Buti". El 2018-20 tornà Vicente Román com a entrenador; el 2020 fou substituït per Miguel Carrilero "Michel". La temporada 2019-20 es va convertir en filial de la UD Ibiza-Eivissa de segona divisió B. La temporada 2020-21 té nou equips federats. [AST/EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments