Cirer Costa, Antònia Maria

Cirer Costa, Antònia Maria (Eivissa 1957) ZOOL Llicenciada el 1980 i doctorada el 1985 en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona. Catedràtica de ciències naturals des del 1982. Compagina la recerca científica amb la docència, així com l’assessorament d’edicions de llibres i vídeos didàctics.

És autora de llibres adreçats a estudiants i ensenyants naturalistes com La lagartija ibicenca y su círculo de razas; 1981; Sa font des Turs, un passeig naturalista, 1982 i Guia botànica del Parc de Torreblanca, 1990.

El seu doctorat se centrà en l’evolució i la taxonomia de la sargantana de les Pitiüses (Podarcis pityusensis) i totes les seues poblacions insulars. Gaudí d’una beca que li permeté estudiar la taxonomia de les sargantanes als Museus de Ciències Naturals de Bonn, Frankfurt i Munich, així com bioquímica evolutiva a Montpeller.

Les seues investigacions s’han publicat en nombroses revistes especialitzades nacionals i internacionals (el 1995 tenia més de 10 treballs publicats) i foren presentades en els Congressos Internacionals d’Herpetologia de Praga el 1986 i Nijmegen (Holanda) el 1988.

El resultat ha estat la consideració de les poblacions insulars de sargantanes sota una nova perspectiva ecològica, coevolucionant dins el microhàbitat que representa l’illot i interrelacionades amb elements biòtics i físics de cada illot. D’aquesta manera cada població arriba a una solució adaptativa diferent, que resulta òptima per a l’explotació del seu hàbitat. [SRT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments