Casa Balear de Buenos Aires

Casa Balear de Buenos Aires  SOC En fusionar-se el Centro Balear de Buenos Aires (fundat el 1905) amb la Societat Protectora Balear, el 1940 va néixer l’actual Casa Balear de Buenos Aires.

Avui dia, els argentins d’origen balear i pitiús ( emigració i Amèrica 2. emigració) constitueixen fins a sis associacions diferents: el Centro Cultural Recreativo Balear de Santa Fe, la Sociedad de Socorros Mutuos, la Protectora Menorquina de Córdoba, la Casa Balear de Mendoza, l’Agrupación Mallorca de San Pedro i, sobretot, la Casa Balear de Buenos Aires.

Els emigrants procedents d’Eivissa i Formentera (centenars entre 1870 i 1930) i els seus descendents formen part, majoritàriament, del Centro Balear de Santa Fe, un dels més importants d’Argentina, amb devers vuit-cents socis, que presideix el miqueler Marià Riera.

L’argentí més il·lustre que ha donat l’emigració pitiüsa al llarg de la història és Miguel Roig Juan (1921-1989), fill d’eivissencs que amb el pas del temps arribaria a ser el primer ministre d’Hisenda del president peronista Carlos Menem, encara que ocupà el càrrec només sis dies (del 8 fins al 14 de juliol de 1989).

Els casals illencs d’Amèrica reberen el 1994 la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. [XLl]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments