Cartaginense o Carthaginensis

Cartaginense o Carthaginensis HIST Província romana en la qual quedaren incloses totes les illes de l’arxipèlag balear, que va ser segregada dels territoris de la província Tarraconense o Tarraconensis, per la reforma provincial de l’emperador Dioclecià (284-305 dC).

A l’acaball del període conegut com crisi del segle III —l’1 de març de l’any 293 dC quedava instaurada la tetrarquia, amb Dioclecià i Maximià com a augustos i Galeri i Constanci Clor com a cèsars— va fer-se evident que el nou sistema polític implicava la necessitat d’una nova administració provincial.

Aquesta, que tenia com objectiu fonamental augmentar l’eficàcia fiscal, va consistir, primer, en la desaparició dels convents jurídics amb què fins aleshores es dividien les províncies; segon, en la multiplicació d’aquestes (que, de 48, passaren a 104), dividint cadascuna en altres de més petites; i tercer, en una nova estructuració administrativa en la qual les províncies passaven a ser part d’una nova unitat territorial, les diòcesis, cada una d’elles dirigida per un vicari, i depenent d’una de les quatre prefectures del pretori en què va ser dividit l’imperi. Posteriorment aquesta estructura va ser en bona part copiada per l’Església.

Sembla que a Hispània aquesta reforma provincial va concretar-se cap a l’any 297 dC, a partir del qual la Península va constituir la major part de la diòcesi Hispaniarum, depenent de la prefectura de les Gàl·lies, que estava dividida en sis províncies: Baetica amb capital a Còrdova, Lusitania amb capital a Mèrida, Gallaecia amb capital a Braga, Tarraconensis amb capital a Tarragona, Carthaginensis amb capital a Cartagena i també Mauritania Tingitana, al nord d’Àfrica, amb capital a Tànger.

Els límits de la nova província Carthaginensis no són coneguts amb massa precisió, però aquesta devia contenir almenys el territori de l’antic convent jurídic d’aquest nom, que ocupava la part meridional de la província Tarraconense, a la qual abans l’emperador Caracal·la ja havia segregat la província Gallaecia (  Tarraconense).

Les illes Balears i Pitiüses formaren part de la província Cartaginense fins que, amb la nova reforma provincial de l’any 385 dC, se n’independitzaren administrativament, formant la nova província Baleàrica . [BCR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments