Cala de Bou

Cala de Bou  GEO Zona turística i hotelera situada a la banda sud de la badia de Portmany . Tot i que forma part del continu urbà de Sant Antoni, Cala de Bou, antiga vénda del mateix nom, pertany a la parròquia de Sant Agustí des Vedrà , municipi de Sant Josep.

Té forma rectangular, amb un front d’uns dos quilòmetres constituït per les dues carreteres —la vella i la nova— des Port des Torrent . Dins aquest espai es troben la punta d’en Xinxó , el caló de s’Oli i també ses Fontanelles , un indret abans ple d’horts i de pallisses i molt freqüentat pels pagesos amb els seus bestiars.

Les primeres edificacions d’època moderna, a la part més pròxima a s’Estanyol , es feren devers l’any 1955. Després la urbanització s’aniria estenent en forma de taca d’oli fins arribar gairebé al port des Torrent . La segona meitat dels anys vuitanta fou una etapa de gran creixement. Bona part dels edificis són fets en aquells anys i alguns romanen inacabats perquè foren atrapats per la crisi turística dels primers anys noranta.

L’extensió del conjunt de l’espai que resta entre els límits abans esmentats és d’unes 80 ha, entre les quals encara es troben horts i camps sense cultivar. També es distingeixen unes àrees d’ús residencial en habitatges unifamiliars aïllats i unes altres dedicades al negoci turístic, amb hotels i apartaments.

La població resident es majoritàriament castellanoparlant d’origen peninsular, mentre que a l’altre costat de la carretera nova subsisteixen algunes de les antigues cases pageses amb les seues terres i els seus animals. Dos móns de dues èpoques diferents, un al costat de l’altre, en contrast. [GAM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments