Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis de Catalunya i Balears la Caixa 

Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears —la Caixa— SOC/ ECON Popularment coneguda com “la Caixa”, aquesta entitat fundada a Barcelona el 1904 dirigeix des d’un començament les seues activitats a desenvolupar de forma innovadora les assegurances, les pensions, la tasca cultural, l’assessorament agrícola i el suport a la indústria.

La ràpida expansió i creixement, així  com els beneficis, tant econòmics com socioculturals, que generava a les localitats on s’havia instal·lat, varen ser l’al·licient que va impulsar Isidor Macabich , amb Cèsar Puget i Vicent Costa “Rova”, a sol·licitar reiteradament la presència de “la Caixa” a Eivissa. Finalment, el diumenge 23 de novembre de 1930, s’inaugurà una sucursal de “la Caixa” a la ciutat d’Eivissa, que s’instal·là en uns locals amb entrades pel passeig de Vara de Rey i per l’actual carrer d’Abel Matutes Torres. L’acte d’inauguració comptà amb l’assistència de Francesc Moragues i Barret, un dels fundadors de “la Caixa”, i del bisbe de la diòcesi, Salvi Huix Miralpeix , que beneí les noves instal·lacions.

Una vegada superat el període d’assentament, “la Caixa” centrà els seus esforços a fomentar l’estalvi, les pensions vitalícies i els crèdits a comerciants i agricultors. La seua obra social va ser molt important: Règim Legal del Retir Obrer, Subsidi de Maternitat, Obra d’Homenatge a la Vellesa. Algunes d’aquestes institucions varen ser precursores de la Seguretat Social, i afavoriren que els eivissencs disposassin d’unes atencions fins aleshores inabastables. Al Dispensari de la Dona Treballadora, que més tard va passar a ser l’Institut Santa Madrona, les afiliades eren assistides, amb un baix cost, d’intervencions quirúrgiques a la Clínica Maternal i als dispensaris de l’Obra Antituberculosa. També podien ingressar a l’Escola d’Infermeres, des de la qual, una vegada titulades, entraven als centres de l’Obra Benèfica Social, totes aquestes dependències ubicades a Barcelona. Els eivissencs també podien beneficiar-se de l’Escola de Sordmuts de la mateixa ciutat. A la granja d’experimentació agrícola que aquesta institució posseïa al municipi de Terrassa, amb més de 500 ha d’extensió, els agricultors de les Pitiüses podien fer consultes relatives a plagues del camp, plantació i cura de fruiters, anàlisis de terres, etc. La Casa Agrícola propiciava la creació de mutualitats ramaderes, que llavors administrava, i proporcionava sementals per a la renovació de la cabanya de llana, porcina i d’espècies seleccionades d’avifauna. L’última d’aquestes mutualitats va funcionar a Sant Josep fins al 1957.

El maig de 1959 inaugurà la sucursal de Sant Francesc Xavier: era la primera entitat bancària que obria portes a Formentera.

En la seua faceta cultural, “la Caixa” també va oferir múltiples servicis, com beques per a estudis mitjançant les mutualitats escolars, el museu etnològic local, la sala d’exposicions, etc.; però el més important va ser, sens dubte, la biblioteca (la primera a les Pitiüses), amb prop de 15.000 volums, on, a més de la bibliografia local, els estudiosos podien fer consultes arran de totes les àrees del coneixement.

Últimament “la Caixa” ha experimentat un canvi en les activitats socioculturals, ja que si abans cobria unes necessitats que les administracions no preveien, ara, en assumir-les l’Estat o les comunitats autònomes, ha reciclat la seua política dins l’Obra Social, i així han desaparegut totes les atencions de tipus sanitari i s’han lliurat a l’Ajuntament d’Eivissa la biblioteca i la Llar de la Tercera Edat, que s’han integrat en l’espai cultural i de serveis de l’edifici polivalent de Can Ventosa , que ha estat finançat per aquesta entitat.

El 1970 “la Caixa” abandonà els locals del passeig de Vara de Rey i del carrer d’Abel Matutes Torres i es va traslladar a la seu actual del carrer de Joan Xico. El 1991, per fusió amb la Caixa d’Estalvis de Barcelona, va adoptar la nova denominació de Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona. El grup passà a ser la caixa d’estalvis més gran d’Europa i la primera entitat financera de Catalunya.

L’any 2011 i a causa de la crisi del sector bancari a tot l’Estat, va separar la seua activitat en dos blocs: la part financera i una part de la industrial, es va gestionar a través de Caixabank. De l’altra part industrial es va donar la gestió al nou grup “La Caixa”, que és el que fa les aportacions a l’Obra Social.

Entre 2010 i 2011 Caixabank va absorbir la Caixa de Girona i Bankpime. Va comprar també la Banca Cívica, integrada per Caja Navarra, Cajasol, Caja Canarias i Caja Burgos.

El 2016 té al voltant de 5.000 oficines; 24 d’elles, a més d’un centre d’empreses, a Eivissa i 3 a Formentera. La Fundació La Caixa és privada i és la més gran d’Espanya i la tercera d’Europa. [JBM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments