Borja i Velasco, Baltasar de

Borja i Velasco, Baltasar de  (Berlanga, Badajoz 1586 — Palma de Mallorca 1630) HIST Portaveu de Governació de la Corona d’Aragó ( governador) entre els anys 1608 i 1624. Mestre de camp i cavaller de l’ordre de Montesa. L’any 1614 va ser suspès en el seu càrrec i obligat a sortir de l’illa, arran d’una visita feta a Eivissa pel bisbe Joan Estelric , càstig que també fou aplicat a l’ardiaca de Sant Fructuós ( Ardiaconat de Sant Fructuós) Jeroni Vidal i al paborde de Santa Maria.

De principi el rei manà que fos el mateix Estelric qui ocupàs el càrrec de governador, però pocs mesos després nomenà Juan Ponce (o Joan Ponç), mentre duràs la visita d’Estelric i estigués suspès Baltasar de Borja. Si bé aquest darrer ja era altra vegada a Eivissa a mitjan 1615, no tornà a ocupar el càrrec fins a l’any 1619, quan es degué resoldre la causa iniciada contra ell.

El 1623 tornaren a fer-se evidents els problemes amb el governador. Al principi d’any es negà a obrir les portes de la vila a un sacerdot que tornava amb el viàtic, el que obligà a deixar aquest tota la nit a l’església de Sant Elm. Poc temps després els conflictes varen ser amb la Universitat: el governador detengué els jurats, i nomenà d’altres per ocupar el càrrec, negant fins i tot el permís d’enviar un síndic per explicar la situació al rei. Quan s’aconseguí fer sortir de l’illa un representant dels jurats, aquest va ser detengut a Mallorca per ordre del governador d’Eivissa.

Per estalviar més conflictes, el rei concedí a Borja un permís que feia temps que tenia demanat (mentre es resolia la nova causa oberta contra ell), i nomenà, per ocupar el càrrec, Miquel Joan Adrià . Els nous jurats defensaren Baltasar de Borja davant el rei, indicant que els responsables de tots els conflictes eren l’ardiaca de Sant Fructuós i el paborde, per, entre d’altres motius, no voler reduir els censals (préstecs) que havien fet a la Universitat.

Després de resolta la nova causa contra Borja, aquest degué retornar a Eivissa, i no se sap si arribà a ocupar de nou el càrrec de governador, perquè el 1624 va fer una permuta amb Joan de Castellví , que ocupava la governació de Menorca. [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments