Bonaccorsi, Arconovaldo
Bonaccorsi, Arconovaldo (Romanya, Itàlia, final del segle XIX — Roma 1962) HIST Advocat i militar feixista. Personatge envoltat d’un profund misteri, fou membre del partit feixista italià, un dels encarregats de la lluita antiterrorista en el règim de Benito Mussolini; també va ser protagonista de la repressió contra els seus opositors.
El mateix duce l’envià a les illes Balears l’agost de 1936 a causa de l’expedició que preparava el capità Alberto Bayo amb l’objectiu de retornar Mallorca, Eivissa i Formentera al domini republicà.
Mallorca fou, en el decurs de tota la Guerra Civil , una important base d’avions i vaixells de l’exèrcit italià, que va donar suport al bàndol del general Franco
. Arconovaldo Bonaccorsi, que va voler assolir el comandament militar de Mallorca, es va fer passar per general i s’autoproclamà comte Aldo Rossi.
Fou l’inspirador d’un grup especial bel·ligerant anomenat Dragons de la Mort , que participà en les operacions bèl·liques de Portocristo contra les tropes de Bayo i en la reocupació de les Pitiüses, on el fals aristòcrata va esdevenir un dels principals responsables de les represàlies dirigides contra els elements republicans i els contraris al Movimiento Nacional
.
Les pressions internacionals, sobretot les del govern anglès, l’allunyaren de les Balears el desembre de 1936. El seu físic imposant, la seua arrogància, el seu caràcter autoritari i la seua encesa oratòria convertiren Bonaccorsi en una figura mítica de la nostra Guerra Civil. Els mallorquins nacionals pensaven que el comte Rossi havia estat enviat per Mussolini per salvarlos del comunisme.
Segons els investigadors Neus Escandell Tur i Vicent Serra Ferrer
, aquest feixista italià a Eivissa “es va dedicar a la caça i captura de tota persona sospitosa. S’encarregà d’adoctrinar alguns elements eivissencs i formenterers del bàndol nacional perquè portassin a terme la repressió, que seria brutal”.
L’historiador mallorquí Josep Maria Massot i Muntaner és l’autor de l’obra Vida i miracles del ‘Conde Rossi’. [XLl]
Descàrregues
