Bonaccorsi, Arconovaldo

Bonaccorsi, Arconovaldo  (Romanya, Itàlia, final del segle XIX — Roma 1962) HIST Advocat i militar feixista. Personatge envoltat d’un profund misteri, fou membre del partit feixista italià, un dels encarregats de la lluita antiterrorista en el règim de Benito Mussolini; també va ser protagonista de la repressió contra els seus opositors.

El mateix duce l’envià a les illes Balears l’agost de 1936 a causa de l’expedició que preparava el capità Alberto Bayo amb l’objectiu de retornar Mallorca, Eivissa i Formentera al domini republicà.

Mallorca fou, en el decurs de tota la Guerra Civil , una important base d’avions i vaixells de l’exèrcit italià, que va donar suport al bàndol del general Franco . Arconovaldo Bonaccorsi, que va voler assolir el comandament militar de Mallorca, es va fer passar per general i s’autoproclamà comte Aldo Rossi.

Fou l’inspirador d’un grup especial bel·ligerant anomenat Dragons de la Mort , que participà en les operacions bèl·liques de Portocristo contra les tropes de Bayo i en la reocupació de les Pitiüses, on el fals aristòcrata va esdevenir un dels principals responsables de les represàlies dirigides contra els elements republicans i els contraris al Movimiento Nacional .

Les pressions internacionals, sobretot les del govern anglès, l’allunyaren de les Balears el desembre de 1936. El seu físic imposant, la seua arrogància, el seu caràcter autoritari i la seua encesa oratòria convertiren Bonaccorsi en una figura mítica de la nostra Guerra Civil. Els mallorquins nacionals pensaven que el comte Rossi havia estat enviat per Mussolini per salvar­los del comunisme.

Segons els investigadors Neus Escandell Tur i Vicent Serra Ferrer , aquest feixista italià a Eivissa “es va dedicar a la caça i captura de tota persona sospitosa. S’encarregà d’adoctrinar alguns elements eivissencs i formenterers del bàndol nacional perquè portassin a terme la repressió, que seria brutal”.

L’historiador mallorquí Josep Maria Massot i Muntaner és l’autor de l’obra Vida i miracles del ‘Conde Rossi’. [XLl]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments