Blanca Dona, sa

Blanca Dona, sa 
1. GEO Barriada situada entre els municipis d’Eivissa i de Santa Eulària des Riu, al començament de la carretera que uneix la ciutat d’Eivissa i Sant Antoni de Portmany. La barriada s’estèn cap a la parròquia des Puig d’en Valls, i és inclosa en el barri de Can Negre. Destaca pels seus usos educatiu i esportiu, a part del residencial.

2 ARQUEOL En terrenys de sa Blanca Dona, prop de la vora dreta de la carretera d’Eivissa a Sant Antoni, a l’altura del km 1’950, hi hagué una o diverses implantacions rurals d’època antiga. Hi són freqüents les descobertes de terrissa i monedes d’èpoques púnica i romana. La més rellevant i significativa, en qualsevol cas, fou la realitzada l’any 1973 per E. Posadas López . Es tractava d’una necròpolis, de la qual foren registrades i documentades nou tombes d’època bizantina.

En tots els casos, les fosses eren tallades a la roca base, de forma rectangular, amb mesures d’entre 2’10 i 2’20 m de llargària i una fondària de devers 0’50 m. Sis d’elles eren alineades en direcció NE-SW i les tres restants en direcció E-W. Una d’elles, juntament amb restes humanes molt malmeses, conservava un parament compost per dues gerretes de fabricació local, amb decoració incisa, i objectes d’ornamentació personal del difunt (o més probablement dels difunts): dos braçalets llisos de bronze, dos anells del mateix metall, un d’ells amb un ocell en negatiu i l’altre amb la inscripció Florentius precedida d’una creu, i un collar compost per cinquanta-dos grans de vidre, una moneda encunyada per l’emperador Honori amb el corresponent forat i altres materials.

Aquest petit cementeri pertany a la fase bizantina d’una implantació rural i data, almenys la tomba que conservava materials, de la segona meitat del s VI o ja del s VII de l’era cristiana. [JoRT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments