Blai, can

Blai, can  ARQUEOL Jaciment arqueològic situat a la parròquia de Sant Ferran de ses Roques , a Formentera. Es troba quasi al centre de l’illa, al punt més alt de l’istme que uneix la Mola amb la resta de Formentera —uns 10 m sobre el nivell de la mar—, des del qual es pot controlar el mar tant cap al nord com cap al sud. S’hi accedeix des de la carretera que condueix de la Savina a la Mola, a l’altura del km 10; el jaciment és a uns 200 m de la carretera.

Fou excavat els anys 1979 i 1980. En la seua bibliografia apareix també esmentat com can Pins perquè, a més de part de can Blai, ocupa terrenys de can Pins. Es tracta d’una fortificació de planta quadrangular de 40 x 40 m de costat, amb cinc torres, quatre de les quals sobresurten a cada cantó i són de dimensions irregulars —oscil·len entre 5’77 i 5’38 x 4’60 i 4’15 m—. La cinquena torre, més petita, de 4’72 x 3’40 m, emplaçada a tan sols 5’50 m de la ubicada al cantó esquerre NE, protegeix l’única i petita porta identificada, de tan sols 1’20 m d’ample, situada al mur NW. Totes les torres presenten una petita porta d’accés que comunica amb el recinte del castellum, sense cap construcció a l’interior.

La construcció conservada, completament desapareguda al centre del mur SE, en un tram de 9’95 m, s’eleva sobre un fonament de sòcol de marès damunt el qual s’aixeca una filada formada per caixes de marès reblides de morter de calç —opus caementicum—, que té una amplada d’1’05 m. El seu alçat no és gens clar, però els indicis apunten a un paràmetre de pedres de grandària mitjana, sense treballar, unides amb morter de calç o amb argamassa.

L’estat general de la construcció, que en l’actualitat només arriba a una altura d’1 m en alguns trams del costat NW, fa pensar en una obra inacabada, erigida amb la intenció de protegir les vil·les localitzades a les rodalies. L’escàs material ceràmic proporcionat per les excavacions permet situar cronològicament el jaciment en un moment avançat de l’època romana baiximperial. [JFG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments