Biennal d’Eivissa

Biennal d’Eivissa  ART Concebuda el 1963, la primera edició s’inaugurà el 1964, amb el nom de Biennal Internacional d’Art Universitari SEU. En varen ser els impulsors la Delegación Nacional de Cultura, el SEU i l’Ajuntament d’Eivissa. Fou president del patronat constituït als efectes Manuel Lora Tamayo, ministre d’Educació i Ciència, i va presidir el jurat internacional el director general de Belles Arts, el professor Gratiniano Nieto. En fou pregoner, en aquella ocasió, Luis López Anglada, aleshores Premio Nacional de Literatura.

La I Biennal d’Eivissa se celebrà a la planta superior de l’antic Convent , als locals que avui ocupa l’ajuntament de la ciutat. La Biennal d’Eivissa va representar el germen del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa , i deixà patent l’interès de la seua creació en la documentació existent. També promogué el premi de pintura local Illa d’Eivissa i el primer homenatge als corsaris, des d’aleshores institucionalitzat.

La segona Biennal se celebrà el 1966 en un edifici començat a construir el 1935, que gràcies a la Biennal s’arribà a acabar i va albergar, més tard, el Museu Monogràfic del Puig des Molins .

Fou la tercera Biennal, la de 1968, la que ja se celebrà a l’edifici que actualment és seu permanent del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, la Sala d’Armes i Magatzem a Prova de la Reial Força d’Eivissa , els plànols del qual són datats el 1727, firmats per l’enginyer Simon Poulet .

La Biennal, en un principi, es constitueix com un concurs multidisciplinar, en què tenen cabuda pintura, escultura, arquitectura, ceràmica, esmalt, dibuix, repujat i gravat. A poc a poc es decanta cap a la pintura fins que el 1972 s’especialitza definitivament en obra gràfica i passa a denominar-se Ibizagrafic .

Des de 1964, la Biennal s’ha celebrat ininterrompudament fins a 1985, data en què el Museu d’Art Contemporani tancà al públic per diverses raons, provocant la suspensió de la Biennal fins a 1992, que es reprèn la celebració de l’esdeveniment, coincidint, a més, amb la reobertura del museu el 1990.

El 1994 es compleixen trenta anys de la Biennal i se’n celebra la XIII edició, ara sota el nom d’Ibizagrafic o Biennal d’Obra Gràfica. [ERS]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments