Biblioteca Municipal d’Eivissa

Biblioteca Municipal d’Eivissa SOC Biblioteca de l’Ajuntament de la Ciutat d’Eivissa, situada a l’Espai Cultural de Can Ventosa , que va ser inaugurada el 7 de novembre de 1988 amb un fons inicial de quasi 5.000 volums i amb un pressupost per a l’adquisició de llibres de 4 milions de pessetes, quantitat que arribà als 7 milions els anys següents. A més va comptar amb un lot fundacional del Ministeri de Cultura i anualment rep una petita subvenció del Consell Insular d’Eivissa i Formentera.

Classificada segons el codi de CDU (Classificació Decimal Universal) adaptat a les Biblioteques de Catalunya, disposa de seccions especials de Balears, Pitiüses, Mediateca, Infantil, Juvenil i Hemeroteca, aquesta amb més de 60 publicacions, 8 de les quals són diaris. Des de l’any 1989, dedica les tardes dels divendres del curs escolar a activitats infantils d’animació a la lectura sota el nom genèric de La tarda del conte, i realitza també exposicions de llibres durant l’estiu.

Ha publicat catàlegs d’algunes seccions (la mar, l’univers, secció infantil), d’autors (Marià Villangómez) i de personatges (Pinotxo, Bambi, Peter Pan, etc.). La biblioteca té establerts convenis, des de 1989, amb el Centre Penitenciari i amb la Residència Reina Sofia per a préstec a interns.

El 1994 disposava d’un total de 32.000 volums i de 7.000 socis i tenia 70 punts de lectura d’adults, 16 d’infantils i 30 de mòbils. Tenia una mitjana de 250 lectors i de 125 a 150 préstecs diaris. A partir del 15 de maig del 1995 comença una nova etapa a l’espai cultural Can Ventosa. La nova biblioteca serà el resultat de la fusió del fons de la Biblioteca Municipal i el de la biblioteca de la Caixa i arriba en l’actualitat a una xifra de més de 42.000 volums, la qual cosa la converteix en la capdavantera de totes les biblioteques de les Balears.

Amb l02 punts de lectura fixos i 20 de mòbils per a les diferents activitats que es realitzen, es disposa a partir d’aquest moment de diferents espais: una sala infantil i l’hemeroteca a la planta baixa i la sala d’adults i la mediateca en el segon nivell. Disposa d’un total de 563 m2,  xifra que representa que és la segona biblioteca més gran de la Comunitat Autònoma després de la de Can Torró, a Alcúdia (Mallorca).

En aquesta nova fase s’ha continuat amb les activitats infantils i d’animació a la lectura que ja es duien a terme i amb les publicacions periòdiques que s’editaven per donar a conèixer les diferents seccions, tot reprenent la tasca d’organització de cicles de conferències, com és el cas dels celebrats en col·laboració amb la Fundació “la Caixa” —“Una de Llibres”  en novembre-desembre del 1995  i  “Repte i descoberta”  en febrer del 1996— o l’homenatge a Rafael Alberti —juny del 1996— amb motiu del 60è aniversari de la seua estada a l’illa.

A fi de fomentar l’hàbit de lectura en català organitza exposicions periòdiques del seu fons en aquesta llengua, que ja representa més del 50%  de  la  part  infantil  i  juvenil, i des de febrer del 1996 publica mensualment fullets informatius dels llibres i audiovisuals que té en català, tant per a adults com per a infants. Així mateix des de febrer del mateix any s’ha reiniciat l’activitat “El personatge del mes”, i en aquesta ocasió hom elegí els pirates com a protagonistes, i de 1’1 al 3 d’abril del 1996 es va celebrar la 4a Setmana del llibre infantil, que va tenir com a cloenda una exposició del fons infantil antic de “la Caixa”.

S’han augmentat els mitjans de què disposa la mediateca dotant-la d’un espai independent que es converteix sovent en el marc on se celebren algunes d’aquestes activitats. N’és la bibliotecària des del seu inici Francesca Tur Riera .  [FTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments