Bestard Camps, Joan

Bestard Camps, Joan (Palma de Mallorca 1947) ANTROP Professor d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona, especialitzat en Antropologia del Parentiu. Membre de l’Institut Català d’Antropologia i del consell de redacció de la revista Quaderns de l’Institut Català d’Antropologia.

Es doctorà el 1985 amb un treball de camp fet a Formentera, on analitza les relacions de parentiu i la política matrimonial (matrimonis consanguinis, dispenses matrimonials, fadrinatge, herències i dots, etc.) de l’illa. D’aquest estudi destaca la seua obra Casa y familia. Parentesco y reproducción doméstica en Formentera. Es tracta d’una investigació que, dins la tradició clàssica de l’antropologia, s’elabora recollint genealogies, estudiant les formes de transmissió de les terres i analitzant les pràctiques de parentiu en les diferents situacions socials.

Bestard considera que es tracta d’un exemple clàssic de sistema de parentiu cognatici amb indiferenciació i bilateralitat en la manera de reconèixer la parentela. D’altra banda, afirma que la casa no és considerada únicament com un grup residencial conjuntural, sinó que es conceptualitza en termes d’una continuïtat temporal, de la qual són un bon reflex els contractes matrimonials, espòlits , dels successors de les cases.

Pel que fa a les estratègies matrimonials, el seu estudi reflecteix la repetició d’unes aliances properes que transformen els parents consanguinis llunyans en afins, de la mateixa manera que també es troben aliances més llunyanes fora dels límits de la consanguinitat, però dins el marc que imposa l’homogàmia matrimonial. [CSC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments