Berri d’en Sergent, can

Berri d’en Sergent, can ARQUEOL Assentament rural situat a les immediacions de cala Vedella (Sant Josep), en un petit pujol que forma part del conjunt muntanyós de les roques Altes , entre els 130 i els 155 m sobre el nivell del mar.

No se’n coneix res de l’hàbitat —en aparent mal estat de conservació—, que no ha estat mai excavat. Uns 50 m més amunt es troba emplaçada la petita necròpolis excavada per Carles Roman el 1921, composta de tres hipogeus.

El primer, contenia quatre sarcòfags de pedra maresa, dos adossats al mur lateral dret, un d’ells romput i l’altre de 2’02 m de llarg per 0’51 d’ample i 0’40 de profunditat; el tercer, vora el mur lateral esquerre, de 2’12 m de llarg per 0’58 d’ample i 0’47 de profunditat, i als seus peus el quart, de 0’60 m de llarg per 0’27 d’ample i 0’13 de fons. En aquest hipogeu, es varen trobar restes humanes de sis persones. Els altres dos no contenien sarcòfags i els ossos es trobaven dispersos pel terra de la cambra, un d’ells amb almenys tres enterraments, i l’altre, sense que se’n pogués determinar el nombre, segons l’excavador.

També s’hi localitzà una fossa tallada a la roca que contenia un sarcòfag de marès a l’interior del qual hi havia quatre esquelets amb el seu corresponent parament funerari.

Els objectes trobats, que estan dipositats al Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera , indiquen que aquest assentament s’inicià a mitjan s V aC i perdurà fins al s I aC. [JFG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments