Bayo Giroud, Alberto

Bayo Giroud, Alberto (Camagüey, Cuba 1892 - l’Havana 1967) HIST Fill de pare espanyol i mare cubana, va ser educat als Estats Units i a Espanya.

Militar de l’exèrcit de la República, fou capità d’aviació i d’infanteria, a més de membre de la Unió Militar Republicana Antifeixista (UMRA). El 19 de juliol de 1936 s’oposà als insurrectes a Barcelona. A la capital catalana va fer seu el polèmic pla militar per a la recuperació de les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera (Menorca va romandre republicana gairebé tota la guerra), que va rebre el suport de la Generalitat de Catalunya i del Comitè de Milícies Antifeixistes de Barcelona, malgrat les reticències mal dissimulades del govern de Madrid, que aleshores no considerava les illes com un objectiu prioritari.

El president Lluís Companys i Joan Casanoves nomenaren oficialment Alberto Bayo delegat del govern de la República i de la Generalitat a les Balears. L’expedició republicana —formada sobretot per milicians anarquistes, socialistes i comunistes— va sortir finalment des de dos indrets, Barcelona i València, sota el comandament de Bayo i del cap de les milícies valencianes Manuel Uribarri .

Hi hagué moltes diferències entre tots dos, fins a l’extrem que Bayo arribà a qualificar el seu company d’expedició com “un traidor” i “un bicho”. La Columna Bayo —com fou coneguda—, abans de dirigir-se cap a Mallorca, va desembarcar a Formentera (7 d’agost de 1936) i Eivissa (dies 8 i 9), incorporant les illes Pitiüses a la legalitat republicana.

La posterior campanya mallorquina (16 d’agost - 4 de setembre) va esdevenir un rotund fracàs. El govern central, menyspreant la importància geoestratègica de l’arxipèlag, ordenà a Bayo que en retiràs les seues tropes. El cap de l’expedició sempre va considerar que aquesta decisió fou una ensopegada: “Creo que el abandono de Mallorca fue la pérdida de la guerra”, va escriure Bayo. Arconovaldo Bonaccorsi , l’anomenat “comte Rossi”, fou després l’encarregat de dur endavant una fortíssima repressió a l’illa i posteriorment també a Eivissa.

Bayo participaria el mateix 1936 en la defensa de Madrid. Bon estratega, militar ambiciós, valent i de pensament radical, amb una forta personalitat, el capità Bayo és, sens dubte, una de les figures mítiques de la llegenda històrica de la nostra Guerra Civil , de debò estimat i odiat però que mai no va deixar ningú indiferent. Exiliat primer a França i després a Mèxic, fou l’instructor militar de Fidel Castro i va prendre part en l’expedició del vaixell Granma i a la revolució que derrocà el dictador Batista.

Notable teòric de la guerra de guerrilles, al llarg de la seua vida va posar en pràctica aquests coneixements, ja que va arribar a ser general de l’exèrcit sandinista a Nicaragua i va lluitar a Costa Rica, Guatemala i Cuba, al costat de Castro, Cienfuegos i el “Che” Guevara. El president Castro el va fer general de l'exèrcit cubà.

De la seua obra literària destaquen Mi desembarco en Mallorca (Mèxic, 1944; reeditada amb pròleg de Gregori Mir, Palma, 1987) i Mi aporte a la revolución cubana, a més d’una vintena de treballs teòrics sobre la guerrilla. [XLl]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments