Balansat Orvai, fra Pere Antoni

Balansat Orvai, fra Pere Antoni (Eivissa 1640 - 17??) HIST/RELIG Religiós dominic. Fill de Joan Balansat Jover . Havent professat en l’orde de Sant Domènec, exercí en tres ocasions distintes el càrrec de prior del Convent dels Dominics de Sant Vicent Ferrer i Sant Jaume durant la segona meitat del s XVII i la primera del s XVIII.

L’any 1695, per encàrrec dels jurats, escrigué un Informe económico y político de Ibiza, que lliurà al principi de 1696. Els motius d’aquest informe s’han de buscar al 1689, quan hi hagué un dels aixecaments pagesos , que acabà amb la detenció del seus promotors. Davant això, els pagesos decidiren enviar un síndic al rei, per presentar-li les seues queixes. El síndic va ser el prevere Joan Sunyer , que redactà un informe ampli en què recollia les queixes dels pagesos contra l’actuació dels jurats.

Quatre anys després de la presentació del memorial de Sunyer, Pere Antoni de Balansat preparà el seu informe, redactat en un estil molt més ampul·lós que l’anterior, amb citacions en llatí, on oferia una visió de l’illa molt diferent a la del memorial anterior. Segons Balansat, els culpables de tots els mals que patia l’illa d’Eivissa eren tots aquells que no posseïen béns (o sia, els pagesos i els menestrals ). Manté que, com que guanyen molt, només volen vestir bé i passejar, oblidant la que és la seua principal obligació: treballar.

Les solucions proposades són oposades a les dels pagesos d’uns anys abans: la Universitat ha de fer-se càrrec de tots els productes, per controlar-ne l’abastament i establir-ne els preus. També proposa que fills de gent del camp, quan encara siguin petits, siguin assignats a cases de senyors per part del síndic i pare d’orfes , perquè hi treballin com a criats i aprenguin tot el que sigui necessari.

Les greus necessitats de subsistència que tenia la congregació motivà que sol·licitàs ajut en diverses ocasions a la Universitat com a patrona del Convent.

Amb motiu de la Guerra de Successió jurà, a instàncies dels jurats de la Universitat, juntament amb altres eclesiàstics, fidelitat al rei Carles III (arxiduc Carles d’Àustria), a la llei i a la pàtria, el 29 de desembre de 1713. [EPG/FTR/JPR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments