Arxiu de la Pabordia d’Eivissa

Arxiu de la Pabordia d’Eivissa HIST/ARXIV L’erecció del bisbat d’Eivissa sobre la base econòmica de les rendes que l’església de Tarragona rebia de les illes d’Eivissa i Formentera, com a hereva de Guillem de Montgrí , ocasionà que la documentació de les dites rendes hagués de passar al nou bisbat.

Afegida a tota la que el funcionament normal de la parròquia de Santa Maria havia anat originant, junt amb la del tribunal del Sant Ofici i la que s’anà produint des d’aleshores, es formà el fons documental de l’arxiu, dividit bàsicament en cinc seccions: Pergamins, Pabordia i Capítol, Cúria eclesiàstica, Sant Ofici i Parròquies i estadística.

L’Arxiu de la Pabordia, així anomenat perquè ocupa les antigues dependències del paborde o rector de Santa Maria, és l’arxiu diocesà d’Eivissa, on s’han dipositat els arxius històrics capitular i de la cúria arquebisbal i episcopal.

L'any 2013 finalitzaren unes importants obres en aquest edifici, que significaren, entre altres coses, l'obertura de l'entrada pel carrer de la Soledat i l'habilitació d'una sala d'exposicions, a més d'una millora de la conservació dels seus fons arxivístic amb la instal·lació de sistemes de deshumidificació i armaris compactes, entre altres. L'obra fou finançada pel bisbat amb l'ajuda del Govern Balear.

A la planta primera es troba una important biblioteca on predominen els tractats de teologia i literatura moral, així com partitures musicals, que procedeixen de la biblioteca particular d'alguns dels bisbes que ha tengut la diòcesi, aportacions de l'antic seminari i de donacions. També inclou una col·lecció d'ornaments tèxtils religiosos. La segona planta, que és també la sala de consulta, conté els pergamins, els Llibres d'Entreveniments, els llibres parroquials des de final del s. XVIII fins a començament del XX, retrats dels diferents bisbes de la diòcesi, etc.

Té cura d'aquest arxiu Francesc Xavier Torres Peters, canonge arxiver i delegat diocesà de patrimoni. [JMC/EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments